Blogginlägg

Så börjar du med retinol i din hudvårdsrutin

Vi är säkra på att du redan har läst och hört mycket om retinol – en superingrediens inom hudvård som alla pratar om!

Fallback Contact
Af Demet Karaca, produktspecialist · Uppdaterad: 31. oktober 2023
Mizon retinal youth aspect ratio 800 600 800x588

Retinol - ingrediensen som alla pratar om!

Vi är säkra på att du redan har läst och hört mycket om retinol – en superingrediens inom hudvård som alla pratar om! Det råder ingen tvekan om att retinol är en av de mest väldokumenterade aktiva ingredienserna i kosmetikavärlden. Retinol är en kraftfull ingrediens som kan lösa många olika hudproblem – om den används på rätt sätt och om din hud är mottaglig för ingrediensen!

För det finns också en baksida: retinol kan orsaka biverkningar i form av mild rodnad/irritation/fjällning, vilket är ganska vanligt i början. En del kan få ännu kraftigare reaktioner, så även om det är en superingrediens kanske retinol inte passar alla. Men det finns knep för att vänja din hud vid retinol.

I det här blogginlägget kommer vi att berätta hur du börjar med retinol eftersom det är jätteviktigt att introducera ingrediensen gradvis och med rätt koncentration. Dessutom har vi bra tips om hur du får ut mesta möjliga av retinol och vad man ska undvika för att minimera irritation.

Blogginlägget tar upp:

  • Hudproblem som retinol kan hjälpa dig med
  • När retinol inte ska användas
  • En detaljerad beskrivning av hur du bäst introducerar retinol i din hudvårdsrutin
  • Retinolprodukter vi rekommenderar
  • Alternativ till retinol och tips på produkter

Hudproblematikker som retinol kan afhjælpe:

Undgå retinol ved disse omstændigheder:

Så börjar du med retinol

Retinol kan passa alla hudtyper (normal, kombinerad, fet och torr), men om du har mycket ljus eller känslig hud måste du vara extra uppmärksam eftersom det kan var längre tid för huden att vänja sig.

Börja efter att du fyllt 25

Det är individuellt när huden börjar producera mindre kollagen, men studier visar att kollagensyntesen kan börja minska något redan i 25-årsåldern. När vi blir äldre tar det längre tid för huden att förnya sig, och det är välkänt att förnyelseprocessen saktar av betydligt efter 30. Därför rekommenderar vi att du börjar använda retinol någon gång i 25–30-årsåldern.

Skynda långsamt och börja med låga doser

Ett av de vanligaste misstagen man gör när man börjar med retinol är att använda retinol varje kväll. För att undvika eller minimera irritation/rodnad är det viktigt med en tillvänjningsperiod. Den kan variera beroende på hudtyp, så det är viktigt att lägga märke till hur huden reagerar efter den första appliceringen av retinol. Om lätt irritation uppstår, vilket är helt normalt, bör intervallen mellan appliceringarna förlängas.

I tabellen nedan visas förslag på hur du vänjer huden vid en produkt med 0,1 % retinol.

Om huden bara reagerar lätt på retinolet utan irritation, rodnad eller fjällning följer du rekommendationerna för”ingen känslighet”, som innebär att retinolet kan introduceras i snabbare. Om huden reagerar lätt, med irritation och rodnad som snabbt försvinner, följer du rekommendationerna för "lätt känslighet" med en längre tillvänjningsperiod.

Kom alltid ihåg att först testa på ett litet område på halsen. Låt retinolprodukten verka i 1–2 dagar och se om huden får några kraftigare reaktioner.

När huden har vant sig vid 0,1 % retinol kan du följa samma schema för att anpassa huden till nya koncentrationer. Den högsta tillåtna koncentrationen av receptfritt retinol är 1 %, vilket är en mycket stark koncentration. Därför är det viktigt att öka koncentrationerna långsamt och undvika alltför stora språng.

Screenshot 2023 04 25 at 13 35 05

Använd ”sandwichmetoden”

Ett tips för att hjälpa huden att vänja sig vid retinol i början är att använda ”sandwichmetoden”. Efter rengöring applicerar du ett tunt lager fuktkräm, sedan retinol och avslutar med ett tunt lager fuktkräm igen. Det gör retinolet lite skonsammare mot huden, och passar särskilt bra om du har känslig hud. Samtidigt kan en återfuktad hud tillgodogöra sig retinolet bättre.

Använd färre hudvårdsprodukter under tillvänjningsperioden

Vi rekommenderar att du håller din övriga hudvårdsrutin så enkel som möjligt när du introducerar retinol. Här är ett exempel:

Screenshot 2023 04 25 at 13 36 50

Undvik dessutom att exfoliera huden med syror eftersom detta kan öka känsligheten. När din hud har vant sig vid retinol kan du exfoliera huden igen, de dagar då du inte använder retinol.

Mizon 0.1% Retinol Youth Serum

Innehåller 0,1 % retinol kombinerat med bakuchiol och ett lugnande komplex som tagits fram för att förhindra eventuella irritationer i samband med retinol. Ett bra nybörjarserum utan parfym.

Mizon 0.3% Retinol Youth Cream

Innehåller 0,3 % retinol kombinerat med bakuchiol och ett lugnande komplex som utvecklats för att förhindra eventuella irritationer i samband med retinol. Krämen är utmärkt för dig som vill prova en högre koncentration av retinol i din hudvårdsrutin efter att din hud har vant sig vid lägre koncentrationer. Krämen är parfymfri.
OBS! Endast för dig som redan har använt retinol.

Village 11 Factory Miracle youth Cleansing Foam

Innehåller mindre än 0,1 % retinol. Ett bra parfymfritt rengöringsskum för nybörjare.

Village 11 Factory Miracle Youth Serum

Innehåller 0,1 % retinol. Ett utmärkt parfymfritt nybörjarserum för pigmenterad och ojämn hud.

Village 11 Factory Miracle Youth Cream

Innehåller 0,1 % retinol. Ett bra parfymfritt nybörjarserum för pigmenterad och ojämn hud.

Village 11 Factory Miracle Youth Eye Cream

Innehåller mindre än 0,1 % retinol. En bra parfymfri ögonkräm för nybörjare.

Village 11 Factory Miracle Youth Sheetmask Peptide

Innehåller mindre än 0,1 % retinol. En utmärkt, parfymfri sheetmask för nybörjare.

Village 11 Factory Miracle Youth Sheetmask Collagen

Innehåller mindre än 0,1 % retinol. En utmärkt, parfymfri sheetmask för nybörjare.

COSRX The Retinol 0.5 Oil

Innehåller 0,5 % retinol. En bra olja för dig som är van vid retinol. Oljan är parfymfri.

COSRX The Retinol 0.1 Cream

Innehåller mindre än 0,1 % retinol. En bra parfymfri kräm för nybörjare.

Some by Mi Retinol Intense Reactivating Serum

Innehåller 0,1 % retinol och bakuchiol. Ett utmärkt serum för nybörjare med känslig hud.

Some by Mi Retinol Intense Advanced Triple Action Eye Cream

Innehåller 0,1 % retinol. En utmärkt ögonkräm för nybörjare som vill förebygga linjer och rynkor runt ögonen.

Some by M Retinol Intense Reactivating Mask

Innehåller 0,001 % retinol. En bra retinolmask för dig som vill börja med ännu lägre koncentrationer av retinol än 0,1 % .