Blogginlägg

surisuri miniguide till rosacea

Efter många frågor om rosacea från våra kära följare och kunder på surisuri har vi skapat en miniguide för att förklara hudtillståndet rosacea, samt hur man kan komma runt utlösande faktorer för rosacea och hålla utbrotten i schack.

Fallback Contact
Af Demet Karaca, produktspecialist · Uppdaterad: 17. april 2024
Design uden navn 2

Om du lider av rosacea har du kanske märkt hur svårt det kan vara att hitta hudvårdsprodukter som lugnar din hud.

Den goda nyheten är att koreansk hudvård erbjuder flera olika produkter med aktivt lugnande och antiinflammatoriska egenskaper, som kan ge lite kärlek, lindring och omsorg till din hud.

Rosacea är en återkommande hudsjukdom definierad av rodnad och inflammation i huden, vanligtvis i ansiktet. Du kommer troligtvis inte helt bli av med rosacea, men med hjälp av goda rutiner kan du hålla rodnaden under kontroll.

Det är viktigt att förstå att hud är olika, och det som fungerar för andra kanske inte fungerar på samma sätt för dig. Nyckeln är att prova olika hudvårdsprodukter för att se vilka som fungerar bäst för dig.

De bästa K-beauty-produkterna för rosacea inkluderar vanligtvis dessa potent ingredienser, som vi också kommer att fokusera på i vår mini-guide till produkter:

  • Grönt te
  • Honung, Propolis eller Royal Jelly
  • Centella Asiatica
  • Cica-aktiver
  • Aloe Vera
  • Tea tree extrakt
  • Panthenol

I denna guide kommer vi att gå igenom typiska rosacea-triggers som livsstil, kost och miljö, samt ge råd om hudvårdsprodukter som kan minska rodnad och inflammation.

Vad är rosacea?

Rosacea är ett kroniskt inflammatoriskt hudtillstånd som har följande typiska kännetecken och symtom:

  • Rodnad i huden, ofta koncentrerad till kinderna och näsan
  • Torr, flagnande, grov och kliande hud
  • Synliga blodkärl
  • Blossande, svullen och/eller brännande och stickande känsla i huden
  • Känslig hud som reagerar snabbt på solljus, hudvårdsprodukter och smink
  • Akneliknande utbrott som ser ut som små blåsor eller finnar.

Två typer av rosacea – de mest vanliga

I detta inlägg fokuserar vi på de två vanligaste typerna av rosacea:

  1. Erytematös-telangiektatisk rosacea som visar sig som en kraftig rodnad i ansiktet, vanligtvis centrerad i mitten (kinder och näsa) med synliga blodkärl, varm och känslig hud.
  2. Papulopustulös rosacea som visar sig som en mer permanent rodnad blandat med akne-liknande utbrott (finnar, små blåsor, knölar etc.) och extrem känslighet.

Båda typerna av rosacea bör behandlas på samma sätt med milda men effektiva vårdande produkter som återfuktar, lugnar och stärker hudbarriären.

Faktorer som kan trigga båda typerna av rosacea

Eftersom rosacea är en autoimmun hudsjukdom är det extremt viktigt att ha ett holistiskt och helhetsbaserat perspektiv för att förebygga rosacea. Vi har alla olika kroppar och är därför känsliga för olika faktorer på olika sätt. Därför är det en bra idé att experimentera med nedanstående faktorer under längre tid för att lära dig mer om kroppens reaktioner. Vi har sammanställt ett diagram som visar både typiska utlösande faktorer för rosacea och allmänna tips för att förebygga utbrott av rosacea.

På surisuri kan vi rekommendera hudvårdsprodukter och bra solskyddsmedel som skyddar mot solens skadliga UV-strålar. De andra faktorerna är något du själv kan arbeta och experimentera med. Vi tror att det är helheten som ger de bästa resultaten vid rosacea och därför är det klokt att ta hänsyn till alla faktorer.

Rosacea triggere

Faktorer som kan förvärra rosacea

Kosmetika

– Fel hudvårdsprodukter
– Hårspray, schampo m.m.
– Makeup

Undvik:

– Uttorkande och irriterande alkoholer, tvål, parfym, glykol- och mjölksyra
Natriumlaurelsulfat som ofta finns i schampo och balsam
– Användning av hårda material som borstar, svampar och tvättlappar i ansiktet
– Hårda skrubbprodukter med korn

Kost

– Koffeinhaltiga drycker
– Alkohol
– Stark eller kryddig mat
– Raffinerat socker och snabba kolhydrater

Tips:

– Fokusera på antiinflammatorisk kost med grönsaker, frukt, nötter, frön, fisk och kallpressade vegetabiliska oljor. 
– Mycket vatten. 

– Undvik chili, ingefära och kanel.

Aktiviteter

– Varma bad, bastu och ångbad
– Extrem temperaturökning vid hård träning

Tips:

– Undvik långa bad och bada/duscha alltid i ljummet vatten
– Måttlig träning, helst i kortare perioder och med pauser

Väderförhållanden

– Solljus/UV-strålning
– Varmt och kallt väder
– Fuktigt väder

Tips:

– Fokusera på en bra solkräm med minst solskyddsfaktor 20, men gärna högre.
– Leta efter fysikaliska solfilter (ingredienser: titandioxid/zinkoxid). 

– Undvik att sola och att vistas i solen under en längre tid.

Psykisk hälsa

Psykologiska faktorer som stress och ångest

Hudvårdsguide för rosacea

Vid en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som rosacea spelar det stor roll vilka hudvårdsprodukter du använder på din hud. Fel val av produkter och ingredienser kan förvärra tillståndet och tvärtom kan rätt hudvårdsprodukter vara en viktig faktor för att hjälpa dig att leva med rosacea och lugna och förbättra din hud. Oavsett om du har svår eller lindrig rosacea är din dagliga hudvårdsrutin otroligt viktig och de rengöringsmedel, krämer, serum m.m. som du applicerar på din hud är avgörande.


Less is more

När man har rosacea är det första viktiga steget att undvika att "övervårda" huden.

Din nya inställning bör vara - less is more! Om du hittills har använt många olika krämer, toners, essenser, serum, masker, peelings, borstar, skrubbkrämer etc. ska du försöka minska till de mest väsentliga vårdprodukterna, för att inte irritera huden mer än nödvändigt.

Hitta dina favoritprodukter

Vi har gjort allt förarbete åt dig - kontrollerat ingredienslistor, undersökt produkterna noggrant och valt ut de bästa ingredienssammansättningarna som kan lugna huden, minska rodnad och irritation.

Vi har inkluderat flera olika hudvårdssteg och tillhörande produkter, så att du kan sätta ihop din helt egen och favoritrutin. Vi rekommenderar att du väljer 4-5 produkter i varje kategori och alltid kan experimentera med andra steg/produkter när dina produkter är slut eller om du tycker att du hellre vill prova något annat istället. Men håll det enkelt! Och kom ihåg att alltid göra ett patch-test på huden innan du applicerar produkterna på större hudområden.

Steg 1: Oljebaserad rengöring + Steg 2: Vattenbaserad rengöring

Din rengöring ska alltid vara mild och utan SLS. Dessutom kan det vara en bra idé att använda en rengöringsprodukt som ligger nära hudens eget pH-värde, som ligger mellan 5-6 - detta kallas ofta "pH-balanserande" i produktbeskrivningen i vår butik. Du kan använda både en oljebaserad rengöring eller en vattenbaserad rengöring beroende på vad din hud föredrar. Vi rekommenderar att du väljer en rengöringsprodukt och undviker dubbelrengöring för att hålla din hudvårdsrutin så enkel som möjligt.

Steg 3: Peeling

Även om du lider av rosacea är det en bra idé att använda peeling för att avlägsna döda hudceller och smuts som gömmer sig djupt i porerna. Du bör dock vara uppmärksam på följande:

Undvik mekanisk peeling som skrubb med korn eller hårda material som borstar och svampar. Din hud är för känslig för dessa mekaniska alternativ och kan framkalla utbrott, irritation och rodnad.

Välj milda och kemiska peelingar som inte innehåller AHA och salicylsyra, som kan vara hårda mot känslig hud. Istället bör du använda produkter med PHA. PHA har förmågan att exfoliera huden utan att orsaka irritation.

Steg 4: Toner

Om du upplever att din hud är fet och har tendens att utveckla finnar/pormaskar i samband med rosacea, kan det vara en bra idé att använda en antibakteriell toner med naturliga desinficerande ingredienser, såsom tea tree och grönt te, samt lugnande aktiva ämnen såsom cica-ingredienser.

Steg 5: Essens

Om din hud känns torr/stram och du har områden med början till torrhetslinjer, kan du ersätta din toner med en essens som ger extra fukt. Att använda en essens precis innan serum kan ge en extra boost till hudens fuktnivåer och förbättra absorptionen av de nästa produkterna i din hudvårdsrutin.

Steg 6: Serum

En rosacea-hud behöver massor av fukt och näring. Detta beror på att rosacea-utbrott orsakar en defekt i hudbarriären vilket tyvärr leder till mer fuktavdunstning än normalt. En uttorkad hud blir mer torr, fjällig, kliande - och därmed mer irriterad. Samtidigt kan det också förvärra rosacea-typen: papulopustulös rosacea, eftersom en uttorkad hud kan leda till en överproduktion av hudens talg som kommer att försöka "balansera" fuktnivån och därmed täppa till porerna och skapa orenheter. Därför bör du välja serum som är fyllda med fuktbindande ingredienser, samtidigt som de är milda, utan tråkiga kemikalier och parfym.

Steg 9: Ansiktskräm

Dagkräm

Rosacea kan tyvärr leda till en försvagning av hudbarriären som resulterar i ökad fuktavdunstning. En försvagad hudbarriär behöver stärkande ingredienser som återuppbygger hudbarriären och samtidigt tillför huden fukt. Serum är väldigt bra på att tränga djupt ner i huden och leverera näringsrika ingredienser till de djupare hudlagren, medan krämer återfuktar, näringsberikar och är bättre på att skapa en barriär på hudens yta som skyddar mot yttre irriterande ämnen samt fuktavdunstning. Krämen bör också ha antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att lugna huden och förebygga känslighet.

Nattkräm

Under natten arbetar huden extra hårt, och det är speciellt under nattens timmar som huden regenererar sig själv och reparerar alla yttre påfrestningar. Därför är en nattkräm ett utmärkt val eftersom den hjälper till med hudens regenerering, vilket leder till en bättre effekt av din hudvårdsrutin för att förebygga rodnad och irritation.

Steg 10: Ansiktssolskyddscreme

Solkräm är ett måste för alla, och inte bara om du lider av rosacea. Men om du kämpar med rosacea är det något mer kritiskt om du vill förebygga rodnad och irritation! UVA-strålar tränger ner i de djupare lagren av huden (läderhuden) och skadar bland annat kollagen medan UVB-strålar kan orsaka brännskador. UV-strålar skapar fria radikaler i huden, vilket kan leda till onormala blodkärl i det översta hudlagret. Allt detta kan bidra till att förvärra utseendet av rosacea, där huden kommer att se mer röd och inflammerad ut. Därför är det viktigt att du väljer en solkräm som skyddar dig mot både UVA- och UVB-strålar, samt har en hög solskyddsfaktor. Solkrämen bör innehålla mineraliska/fysiska filter, som ligger på hudens yta och reflekterar solens strålar. Kemiska filter tränger nämligen in i huden och reagerar med UV-strålarna, vilket skapar värme som en biprodukt, vilket är en no-go för rosacea!

Intensiv vård med en ansiktsmask två gånger i veckan

En ansiktsmask ger intensiv vård på extremt kort tid vilket kan vara en bra idé att inkludera i din hudvårdsrutin. Välj lugnande och återfuktande masker för att lindra känslig hud. Honung är en ingrediens som är otroligt mångsidig och känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Det naturliga enzyminnehållet ger också en mild exfoliering medan fuktgivande komponenter återfuktar huden. Honung hjälper också till att ge trött och stressad hud lite extra lyster.

BB Cream

En BB Cream kan vara bra för dig som vill jämna ut hudtonen och täcka lite av den röda huden. BB-krämer är inte lika tunga som vanliga foundations, vilket kan vara ett bättre val för dig med rosacea. Samtidigt är de fyllda med näringsrika och fuktgivande ingredienser som kommer att vårda den känsliga huden under sminket.

Vi hoppas att denna mini-guide kan hjälpa dig lite på vägen och har fått dig att tänka på olika faktorer som kan trigga rosacea-utbrott. Vi är alltid redo att vägleda och ge råd om du har ytterligare frågor om rosacea och din hudvårdsrutin.

Kontakta [email protected] för ytterligare frågor.

Disclaimer: Om du har medicinska frågor om din hudtillstånd, bör du prata med din hudläkare. Denna bloggpost stöds av vetenskaplig kunskap och erfarenhet och är bara en guide för information, självhjälp och bra hudvårdsrutiner för hud med rosacea. Inlägget ersätter dock inte professionell och medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.